Om mig

Pressbild fri att använda. Tryck för högupplöst version. Fotograf: Ernst Henry

 

Nu finns min nya bok, ”Isak Skogstads obekväma sanningar om skolan”, att beställa. Köp ditt exemplar på Adlibris här!

 

Jag är utbildad gymnasielärare och har tidigare arbetat på en gymnasieskola och dessförinnan en högstadieskola. I slutet av 2019 rekryterades jag till Liberalernas riksdagskansli, där jag är verksam som skolpolitisk expert. Du kan läsa mer om min nya tjänst i SvD, L rekryterar känd skoldebattör eller i Dagens Nyheter, skoldebattören Isak Skogstad anställs av LiberalernaSom skolpolitisk expert jobbar jag med att utveckla partiets skolpolitik. 

Jag är 27 år gammal och utbildad ämneslärare med inriktning mot gymnasieskolan.  Jag har sedan min tid som ordförande för Lärarnas Riksförbunds studerandeförening varit aktiv i skoldebatten parallellt med studier och lärarjobb. Mitt första lärarjobb fick jag 2013, och jag arbetade heltid som högstadielärare direkt efter examen. Mina texter har publicerats  i samtliga större tidningar, som exempelvis DN, SvD, GP och kvällstidningarna. Jag har skrivit essäer för bland annat DN Kultur, SvD Kultur och webbtidningen Kvartal. Sedan 2018 är jag fristående kolumnist på Göteborgs-Postens ledarsida. Du hittar alla mina GP-kolumner här

Den 15 oktober 2019 släpptes min först bok, Isak Skogstads obekväma sanningar om skolan. Det är en debattbok i vilken jag bildar opinion för en kunskapsskola på riktigt och lägger fram konkreta förslag för vad man kan göra som lärare, rektor, politiker eller makthavare för att på ett konstruktivt sätt skapa en bättre skola. Du kan köpa boken här. 

Första recensionen av boken publicerades i Svenska Dagbladet 31 oktober 2019. I den går att läsa följande:

”Lärare, blivande och verksamma, kommer ha stor glädje av Skogstads konkreta tips med gedigna referenser till forskningen. Men ”Obekväma sanningar om skolan” borde läsas av alla som fattar beslut om den svenska skolan och lärarutbildningen.”

Andra recensionen av boken publicerades i Expressen den 3 november 2019:

”Läraren och skoldebattören Isak Skogstad har i flera års tid bedrivit ett outtröttligt korståg mot dagens skola. Det är en heroisk insats. Han har skrivit flera debattartiklar i veckan, dragit fram obekväma forskningsrön och ställt de ansvariga till svars. Nu finns hans argument samlade i en bok: ”Obekväma sanningar om skolan” (Natur & Kultur). Jag rekommenderar den varmt till alla som är det minsta intresserade av skolans framtid.”

I slutet av 2018 tilldelades jag Bertil Ohlininstitutets pris för Årets debattör 2018. Priset delas ut till den som ”… förtjänstfullt deltar i samhällsdebatten på internet och
bidrar till att denna präglas av saklighet, eftertanke och respekt för oliktänkande.” I juryn satt docent Katarina Barrling, docent Andreas Bergh, redaktör Ola Nordebo och redaktör Amanda Sokolnicki. Juryns motivering löd enligt följande:

”Den svenska skoldebatten rör avgörande framtidsfrågor för Sverige, men präglas av många
låsta positioner. Isak Skogstads inlägg kännetecknas av kunskap, intresse för sakfrågan och
respekt för meningsmotståndare. Hans flitiga och sakliga deltagande i debatten är ett
föredöme.”

Min vision för skolan går kortfattat ut på att forma en likvärdig kunskapsskola värd namnet. Jag tycker att det gemensamma skolsystemet ska fokusera på att förmedla samhällets ackumulerande kunskap till den nya generationens medborgare. Det förutsätter skickliga och ämneskunniga akademiker som undervisar genom förmedlingspedagogik. Detta går förklarar jag på djupet i min bok, men om man vill läsa något kortare som handlar om min problembild rekommenderar jag min essä Vi vet vad som fattas skolan

 

Med vänliga hälsningar,

Isak